ویژگی ها ظروف چدنی – روش ها شناخت سرویس چدنی اصل

آرزو حجتی
8 فروردین 1403
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

شاید جزو آن دسته افرادی باشید که از لحظه بیدار شدن به این فکر می کنید، چه غذایی آماده کنید. اگر هم اهل رعایت رژیم هستید، به غذاهای رژیمی و کالری آن فکر می کنید اما چقدر به سلامت غذایی که می خورید اهمیت می دهید؟ ویژگی ها ظروف چدنی

آیا میانی ظروفی که برای پخت و پز استفاده می کنیم و سلامت بدن ما ارتباطی وجود دارد؟ چقدر ظروفی مانند تابه چدنی می تواند در بهداشت ما نقش داشته باشد؟ به شما توصیه می کنیم پیش از آنکه اقدام به تهیه یک وعده غذایی دیگر برای اعضا خانواده کنید، این مطلب را مطالعه نماید تا برای سلامتی خود و خانواده تصمیم بهتری بگیرید. در این مقاله از وبلاگ ادکالا قصد داریم به‌ طور کامل به بررسی خواص و ویژگی ها ظروف چدنی و مزایا و معایب آن‌ ها بپردازیم. با ما همراه باشید.

بهترین سرویس قابلمه – ۳ برند پرطرفدار و نکات مهم هنگام خرید

ویژگی ها ظروف چدنی

دلایل اصلی استفاده از ظروف چدنی، تخریب‌ ناپذیر بودن آن‌ ها ذکر شده است. حتی اگر زنگ زده و خراب شده‌ باشند می ‌توانید ظروف را به وضعیت مناسب قبل برگرداند؛ بدین ترتیب که سطح نچسب روی چدن را می ‌توان بارها با فرآیندی به نام seasoning دوباره به حالت قبل بازگرداند. اما دیگر ویژگی های ظروف چدنی:

– انتقال خوب گرما

سرآشپزهای حرفه ‌ای به دلیل ویژگی حفظ حرارت و انتقال گرما دراین ظروف، عاشق آن هستند. مواد ضخیمی که در چدن به ‌کار رفته، باعث می ‌شود گرمای بیشتری را در واحد حجم ذخیره کند. یکی دیگر از مزایا قابلمه چدنی این است که به‌ طور یکنواخت گرم می ‌شود؛ بنابراین هیچ نقطه گرم یا سردی وجود ندارد. پس غذا یکنواخت می ‌پزد و سوختن یا کم‌پختن اتفاق نمی افتد. به این نکته توجه داشته باشید که اگر تابه یا ماهیتابه چدنی شما هنوز داغ است، آن را زیر آب سرد نگذارید؛ زیرا باعث ترک‌خوردن یا تاب ‌برداشتن ظرفتان خواهد شد.

– پخت غذا برروی هر سطحی

ظروف چدنی می تواند روی اجاق گاز، فر، آتش یا اجاق هیزمی و کباب ‌پز قرار بگیرند. طراحی بادوام و حفظ حرارت آن به شما این امکان را می‌دهد که به‌راحتی ظروف را از اجاق گاز به فر منتقل کنید؛ بدون این‌که نگران ذوب‌شدن آن باشید. همچنین در کمپ ‌ها، ظرف‌های چدنی به دلیل طراحی مستحکم آن‌ ها روی شعله ‌های چوب به راحتی قرار می گیرند. اما از پختن غذاهای اسیدی مثل گوجه فرنگی، لیمو و سایر مرکبات خودداری کنید؛ زیرا باعث می ‌شود که غذا با آهن موجود در چدن واکنش نشان دهد و طعم فلزی ایجاد کند.

– تمیزکاری آسان‌

تمیزشدن راحت این ظروف به نسبت سایر ظروف یکی دیگر از مزایای ظروف چدنی، است. (به دلیل سطح نچسب این نوع از ظروف، تمیزکردن آن‌ها نسبت به شیشه یا آلومینیوم آسان ‌تر می باشد)

– مقرون‌ به ‌صرفه

ظروف چدنی اغلب با قیمت‌های مناسبی در بازار عرضه می‌ شوند؛ زیرا از مواد خام ارزان ساخته می ‌شوند. علاوه‌ بر این، ماندگاری چدن بسیار بالاست و لازم نیست نگران تعویض آن هر چند سال یک بار باشید.

– دارای اشکال کاربردی

تابه ‌های چدنی احتمالا محبوب ‌ترین شکل این ظروف هستند؛ اما از چدن برای ساخت انواع قابلمه‌ها، کباب‌ پزها، تابه‌های کیک، ظروف مخصوص پیتزا و غیره هم استفاده می ‌شود.

– تامین آهن خون

برخی از پزشکان تغذیه، پختن با تابه‌های چدنی را برای دریافت آهن بیشتر در رژیم غذایی توصیه می‌ کنند؛ زیرا هنگام پختن به غذای شما نفوذ می ‌کنند. پختن غذا با ظروف چدنی می ‌تواند در هر وعده غذایی حدود ۱۸ میلی ‌گرم آهن را برای بدن تامین کند. می‌ توان گفت این مورد یکی از مهم ‌ترین مزایای ظروف چدنی به حساب می ‌آید.

معایب ظروف چدنی

همان‌طور که در بالا مشاهده می‌کنید، مزایای ظروف چدنی بسیار زیاد است؛ اما در کنار همه فواید و ویژگی‌های خوب، دارای معایبی هم خواهد بود که به شرح زیر است:

  • احتمال زنگ‌زدگی درصورت انجام اشتباه فرآیند seasoning
  • وزن زیاد این نوع ظرف ‌ها و سختی جابجایی آن ها
  • افزایش احتمال سوختگی به دلیل داغ بودن سطح بیرونی
  • واکنش ‌پذیر بودن
  • نیاز به مدت‌زمان زیاد برای گرم‌ شدن

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، نمی‌توانید غذاهای اسیدی یا گوشت‌های سرخ‌شده به همراه نوشیدنی‌های گازدار را طبخ کنید؛ همچنین برای جوشاندن آب هم نمی‌توانید از این ظروف کمک بگیرید. پس اگر قصد آشپزی با ظروف چدنی را دارید، بهترین گزینه استفاده از ظروف چدنی لعاب‌ دار است؛ چراکه چدن لعاب ‌دار با آهن واکنش نشان نمی‌ دهد و نیازی به فرآیند seasoning ندارد.

4 روش شناخت سرویس چدنی اصل

مزایای ظروف چدنی آن‌ قدر زیاد است که بدون شک اکثر آشپزها و زنان خانه ‌دار تمایل دارند از این وسیله برای پخت‌وپز استفاده ‌کنند؛ اما مسئله مهمی که وجود دارد، تشخیص چدن اصل از تقلبی‌ است. راه ‌های مختلفی برای تشخیص این موضوع وجود دارد که شما بتوانید با خیالی راحت ظروف چدنی اصل تهیه و از آن‌ها استفاده کنید. مانند:

1- سطح چدن

رنگ چدن مشکی یا خاکستری تیره است که دارای سطحی صاف و براق می باشد. لبه قابلمه و درِ آن باید دارای چدن مشکی‌رنگ باشد. داخل ظروف  را بررسی کنید تا دارای شیارهای مارپیچی بوده و هنگام لمس‌ کردن کمی خشن به نظر آید. چدن واقعی به‌راحتی زنگ می ‌زند. اگر ظروف چدنی قدیمی را دیدید که رنگ قرمر یا نارنجی دارند، به احتمال زیاد چدن اصلی هستند.

2- وزن چدن

ظروف چدنی اصل سنگین هستند و شما نمی ‌توانید با یک دست بلند کنید. ساده ‌ترین روش تشخیص چدن اصل و تقلبی همین مورد می باشد. اندازه یک تابه چدنی ۱۲ اینچ و وزن متوسط آن حدود ۸ پوند است.

3- دسته ظروف

قطعات چدن اصل در قالب یک تکه کامل تولید می ‌شوند و دسته‌ها هم به‌طور کامل به ظرف چدنی متصل هستند. به همین منظور، اگر دستگیره‌ ها به ظرف پیچ شده باشند. به احتمال زیاد ظرف مورد نظر چدن اصل یا یک ظرف چدنی باکیفیت نیست.

4- قسمت بیرونی

ظروف چدنی برای انتقال بهتر گرما دارای فرورفتگی‌ هایی در قسمت‌های بیرونی خود هستند. تابه‌ های چدنی قدیمی سه یا چهار فرورفتگی یا بریدگی دارند. این شکاف‌ها باعث می‌شود تا تابه ‌ها بتوانند به‌ راحتی روی صفحات گرمایش برقی قرار گیرند. اکنون تابه‌های جدید دارای کف مقعر برای توزیع گرما هستند.

سخن پایانی

دراین مقاله به بررسی مزایا و معایب ظروف چدنی پرداختیم. همچنین روش هایی برای تشخیص ظروف چدنی اصل و تقلبی ذکر کردیم. این ظروف نه تنها سلامتی انسان، حتی برای محیط زیست نیز بهتر هستند و زمانی که در مقابل حرارت قرار بگیرند، هیچ گونه ماده شیمیایی از خودشان آزاد نمی‌ کنند. امیدواریم مطالعه این مقاله به شما در انتخاب سرویس پخت و پز کمک کرده باشد و بار دیگر که برای پخت غذا به آشپزخانه رفتید، با خیال راحت از ظروف چدنی خود استفاده نمایید.

انواع ظروف چدنی – کاربرد، مزایا، معایب و …

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.